luni, 28 decembrie 2009

Sotiris Bletsas

DEZBATERI PARLAMENTARE

Şedinţa Camerei Deputaţilor din 27 februarie 2001

      1.     Intervenţii ale domnilor deputaţi:    
          1.11     Costică Canacheu - rostirea unui apel-protest legat de un caz de "delict de opinie";    

Domnul Valer Dorneanu:

Stimaţi colegi,

Vă propun să fiţi de acord să dăm cuvântul şi celor doi deputaţi care n-au putut ajunge la timp: domnul deputat Canacheu Costică şi domnul deputat Drăgănescu Ovidiu Virgil.

Domnul Costică Canacheu:

Bună ziua, domnilor deputaţi.

Eu vă mulţumesc anticipat pentru faptul că o să mă ascultaţi şi am să fiu foarte scurt. Am depus în 20.02.a.c. la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor un apel-protest care ar putea să pară un pic mai, să zicem, ieşit din tipare, pentru că el se referă la cazul unui cetăţean grec - arhitectul Sotiris Bletsas.

Să trec la fapte. Prin acest apel-protest, rostit de la tribuna Camerei Deputaţilor a Parlamentului României, aduc la cunoştinţă membrilor acestei Camere cazul cetăţeanului grec, arhitectul Sotiris Bletsas. Domnul Bletsas este membru al Societăţii Culturale Aromâne din Atena - Grecia şi, de asemenea, observator în cadrul Biroului european pentru limbi mai puţin folosite, organism de pe lângă Uniunea Europeană. Sotiris Bletsas a fost arestat în 1995 de autorităţile greceşti pentru vina de a fi difuzat la o întrunire a aromânilor din Grecia un raport oficial al Biroului european al cărui membru este. Acest document oficial al Biroului european pentru limbi mai puţin folosite menţiona faptul că în Grecia se mai vorbesc încă 5 limbi minoritare, printre care şi aromâna. Deşi ulterior a fost eliberat, i s-a intentat un proces în cadrul căruia a fost acuzat de diseminare de informaţii false. Astfel că din 1995 până în 2 februarie 2001, când un tribunal din Atena l-a condamnat la închisoare, 15 luni închisoare, şi plata unei amenzi de jumătate de milion de drahme, viaţa acestui om a fost marcată de ceea ce putem numi "un coşmar naţionalist de sfârşit de mileniu". Aceasta doar pentru "vina" de a fi difuzat un document al Uniunii Europene.

Luând act cu indignare de această injustiţie gravă, doresc să solicit Ministerului de Externe Român să întreprindă toate demersurile necesare pentru a transmite Guvernului grec îngrijoarea noastră în legătură cu consecinţele sentinţei pronunţate împotriva domnului Bletzas.

De asemenea, doresc să solicit ca membrii Delegaţiei parlamentare a României la Consiliul Europei să întreprindă demersurile necesare pentru constituirea unei comisii a Consiliului Europei care să analizeze acest caz şi să stabilească dacă acest act reprezintă o eroare judiciară sau constituie consecinţa unei legislaţii interne a Greciei şi mă refer aici la art.191 din Codul Penal Elen, în flagrantă contradicţie cu prevederile Declaraţiei universale a drepturilor omului, cu legislaţia Uniunii Europene în acest domeniu şi cu Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare.

Ţin să aduc la cunoştinţa Camerei Deputaţilor că acest apel nu este singular. Aproape toate societăţile şi fundaţiile comunităţii aromâne de pretutindeni, precum şi Comitetul grec Helsinki au formulat la rândul lor apeluri sau note de protest în vederea anulării acestei sentinţe ridicole pronunţate împotriva a ceea ce putem numi un delict de opinie. De asemenea, Asociaţia germană pentru protecţia popoarelor asuprite a informat membrii Comisiei pentru drepturile omului a Parlamentului German în legătură cu cazul Bletsas şi a cerut intervenţia Parlamentului German pe lângă forurile europene. De altfel, chiar şi presa greacă, în puţinele articole dedicate acestui caz, îl caracterizează ca fiind în totală contradicţie cu libertatea de expresie, un drept fundamental în oricare stat democratic.

Sperând că raţiunea şi spiritul democratic vor prevala şi această sentinţă va fi anulată, iar domnul Sotiris Bletsas va primi reparaţiile morale cuvenite, vă rog, domnilor parlamentari să acordaţi atenţia dumneavoastră acestui caz, astfel încât el să aibă finalitatea cuvenită. Între timp, din 20 până astăzi au mai fost luate poziţii, să zic aşa, ultima şi cea mai importantă - preşedintele Consiliului Europei, Lordul Russel Johnston a adresat o întrebare şefului Delegaţiei parlamentarilor greci la Consiliul Europei, în legătură cu acest caz şi l-a calificat ca fiind incredibil pentru sfârşitul de mileniu şi începutul de mileniu şi fiind în totală contradicţie cu actele normative ale Uniunii Europene şi, în principal, cu Recomandarea 1333 din 1997 a Consiliului Uniunii Europene adoptată de Consiliul Miniştrilor şi semnată şi de Statul Elen.

În această recomandare... (Vorbitorului i se întrerupe microfonul.)

Domnul Valer Dorneanu:

Îmi cer scuze, v-am atenţionat de 3 minute şi dumneavoastră aţi susţinut, în locul unei intervenţii de 3 minute, un discurs.

Domnul Canacheu Costică:

Şi eu îmi cer scuze dacă am depăşit timpul, n-ar fi o situaţie singulară. Vă mulţumesc oricum şi vă rog ca prin intervenţiile dumneavoastră de parlamentari, ele se pot face direct la Consiliul Europei, să susţineţi anularea acestei sentinţe.

Vă mulţumesc.
sursa: Camera Deputaţilor (Parlamentul României).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu